Een scheiding is altijd een moeilijke en pijnlijke keuze. Vooral als hier kinderen bij betrokken zijn. Bij het scheiden met kind moet meer geregeld worden dan wanneer er geen kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Daarnaast brengt een scheiding met kinderen een hoop veranderingen met zich mee. Je gezin valt uit elkaar en dat is een pijnlijke conclusie. Niet langer zul je op zondagmorgen met je kind gezellig aan de ontbijttafel zitten. Na de scheiding kan het gebeuren dat je kind in het weekeind bij je ex-partner is, waardoor je op zondagmorgen alleen aan het ontbijt zit. Het is belangrijk dat jij en je partner hier goede afspraken over maken zodat hier in de toekomst geen problemen over kunnen ontstaan.
Scheiden met kind: het kind op de hoogte brengen
Wanneer jij en je partner besloten hebben uit elkaar te gaan is het belangrijk dat jullie je kind hier zo snel mogelijk van op de hoogte brengen. Jullie kind moet dit namelijk niet van anderen horen. Het is belangrijk dat je samen met je partner je kind op de hoogte brengt, zo voorkomt je dat je kind partij gaat kiezen voor jou of je partner. Daarnaast zijn jullie samen de ouders van het kind en dus ook samen verantwoordelijk voor het kind. Hoe je kind gaat reageren is niet te voorspellen. Je kind kan boos worden of erg verdrietig. Geef je kind in ieder geval de ruimte om zijn gevoelens te uiten. Heeft je kind vragen beantwoord deze dan eerlijk. Je kind heeft waarschijnlijk veel behoefte aan veiligheid met de op handen zijnde veranderingen. Probeer zo goed mogelijk naar je kind te luisteren en hem te troosten.
Scheiden met kind: luister naar uw kind
Wanneer je gaat scheiden brengt dit een hoop veranderingen met zich mee. Dit geldt voor jou en je partner, maar zeker ook voor je kind. Opeens zullen zijn ouders niet meer samen in hetzelfde huis wonen. Een kind weet hierdoor vaak niet meer wat hij moet verwachten. Praat hierover met je kind. Luister naar de emoties van je kind en geef steun en uitleg als hij daar om vraagt. Wanneer je kind oud genoeg is kun je hem ook naar zijn wensen vragen. Bij wie wil je kind bijvoorbeeld het liefste wonen. Het kind heeft hier ook een stem in en het is belangrijk dat jullie als ouders naar hem luisteren.
Scheiden met kind: opstellen van het ouderschapsplan
De belangen van het kind moeten bij een scheiding goed geregeld zijn. Jij en je partner zullen hier goede afspraken over moeten maken. Er moet gekeken worden welke rol jullie beiden in de opvoeding van jullie kind willen spelen. Op welke manier moet het ouderschap verdeeld worden. Hoe worden financiƫle zaken voor de toekomst geregeld? Hoe wordt de schoolkeuze van jullie kind geregeld? Wat gebeurt er als er medische beslissingen genomen moeten worden? Sinds 2009 bent je verplicht dat om bij een scheiding al deze zaken vast te leggen in een ouderschapsplan. Het is belangrijk dat jij en je partner hiervoor alles goed overdenken, want het gaat hier tenslotte over de toekomst van jullie kind.
Scheiden met kind: je krijgt er ook wat voor terug
Hoewel er met een scheiding heel veel verandert, betekent een scheiding gelukkig niet dat dit alles voorbij is. Je zult dan misschien niet meer elk weekeind met je kind aan de ontbijttafel zitten, je krijgt er wel weer een boel andere mooie momenten samen voor terug. Samen met je kind op vakantie bijvoorbeeld. De band tussen jou en je kind zal waarschijnlijk steviger worden, omdat je meer op elkaar aangewezen bent en waarschijnlijk zal er samen meer gecommuniceerd worden dan voor de scheiding. Naast alle vervelende veranderingen van scheiden met kind krijg je er dus nog wel wat moois voor terug!