OuderschapsplanOok al willen jullie niet verder als partners, door de kinderen blijf je als ouders altijd met elkaar verbonden. Kinderen willen bij een scheiding niet kiezen tussen hun papa en mama, dus het is zaak om, (eventueel) samen met hen, goede afspraken te maken.

Een ouderschapsplan kan veel narigheid en misverstanden voorkomen. Daarnaast is een klein beetje zekerheid over de toekomst erg belangrijk. Een ouderschapsplan schept duidelijkheid over wat je voor je kinderen wilt regelen. Ouders en kinderen weten zo waar ze aan toe zijn en wat ze van elkaar kunnen verwachten. Je kunt erop terugvallen als er misverstanden ontstaan of wanneer omstandigheden veranderen.

Een ouderschapsplan is een op schrift gestelde overeenkomst tussen ouders die gaan scheiden en het beschrijft de praktische uitvoering van de verantwoordelijkheid die je als ouders hebt. Het stelt de belangen van kinderen op de eerste plaats en komt tot stand in samenwerking met beide ouders. Een ouderschapsplan richt zich op de toekomst van de kinderen.

 

Welke onderwerpen kunnen dat dan zijn:

  • Wie heeft het gezag en op welk adres worden de kinderen ingeschreven?
  • Willen jullie wel of geen co-ouderschap?
  • Welke zorgverdeling in plaats en tijd willen jullie afspreken?
  • Op welke manier onderhoud je contact met elkaar als de kinderen bij de andere ouder zijn?
  • Welke afspraken wil je maken over vakanties en verjaardagen?
  • Wat spreek je af over de financiĆ«n, kinderalimentatie, kinderbijslag etc.
  • Hoe informeer je elkaar over school, doktersbezoek etc. en wie gaat daar naar toe?
  • Afspraken over verzorging, opvoeding en ontwikkeling van jullie kinderen.
  • Evaluatie van het ouderschapsplan en wanneer / hoe maak je nieuwe afspraken?
In de wet staat dat de ouders moeten benoemen op welke wijze het kind is betrokken bij het tot stand komen van het ouderschapsplan. Je kunt dan bijvoorbeeld benoemen dat je je kind hebt uitgelegd wat er na de scheiding gaat gebeuren. Bijvoorbeeld waar hij gaat wonen of op welke manier hij contact blijft houden met de andere ouder. Je bent niet verplicht je kinderen deel te laten nemen aan de bemiddelingsgesprekken.
Maar als jullie kinderen het willen, is het (afhankelijk van de leeftijd) mogelijk dat ik met hen een half uur in gesprek ga om hun wensen te horen over het ouderschapsplan. Deze wensen koppel ik dan aan jullie terug en hiermee kunnen we rekening houden in het opstellen van het ouderschapsplan.