Wat is jullie grootste zorg?

Deze vraag stel ik vaak als eerste en bijna altijd is het antwoord: de kinderen.

En zo is het natuurlijk ook.

De belangrijkste regel die in acht genomen moeten worden tijdens en na jullie scheiding is: vecht je eigen probleem niet uit over de hoofden of in bijzijn van de kinderen. Val elkaar niet af in bijzijn van de kinderen. Zij zien jullie beiden als ouders en hebben jullie beiden even lief. Maak het voor ze niet moeilijker dan het al is. Er verandert al zoveel voor ze.

Als jullie laten zien dat je ondanks de moeilijke situatie toch respectvol met elkaar om kunnen gaan, dan geven jullie het goede voorbeeld aan de kinderen en hebben jullie al veel gewonnen. De kinderen durven dan zichzelf te zijn en hoeven niet bang te zijn dat ze jullie kwetsen of dat ze tussen jullie moeten kiezen. Kinderen moet kind kunnen zijn en zich niet hoeven te verplaatsen in de rol van een ouder.

Alle afspraken met betrekking tot de kinderen zetten we in het ouderschapsplan, wat al een aantal jaren een verplicht document is bij scheidingen. Zowel voor gehuwden, samenwoners als geregistreerde partners.

 

Zorgverdeling

Over de verdeling van de zorg hebben de meeste ouders wel nagedacht. Vaak hebben ze al een idee wanneer de kinderen bij de moeder en wanneer bij de vader zullen zijn.

Samen gaan we bespreken hoe dat dan ingevuld kan worden. Natuurlijk letten we dan ook op de leeftijd van de kinderen. Voor jonge kinderen is de ene oplossing soms beter en voor oudere kinderen een andere. We bespreken wat co-ouderschap inhoudt.

 

Financiƫn

Natuurlijk gaan we ook bespreken hoe de kosten voor het levensonderhoud van de kinderen verdeeld gaan worden. Vaak hebben ouders geen idee wat kinderen eigenlijk kosten. Aan de hand van regels en tabellen gaan we dat samen uitzoeken en bespreken wat in jullie situatie van toepassing is. Het ene kind is tenslotte niet het andere. En het maakt een groot verschil of kinderen bijvoorbeeld op dure sporten zitten of juist niet. Ook hier geldt weer dat we uitgaan van jullie situatie en daarop gebaseerd maken we keuzes en bepalen we wie wat betaald.

Ook leg ik uit wat het voor de belastingdienst betekend als je alleenstaande ouder bent. Ik probeer duidelijkheid te scheppen in de mogelijke kortingen op de belastingen.

 

Andere afspraken

In het ouderschapsplan gaan we ook andere afspraken opschrijven zoals over de vakanties, feestdagen, verjaardagen en het uitwisselen van informatie.

Ik vertel de ouders altijd dat het ouderschapsplan een werkdocument is. Jullie passen het zelf in de loop van de jaren aan, zodat het blijft aansluiten bij de leeftijd van de kinderen, de schoolsituatie en jullie eigen situatie.

 

Henny Bos – Tel.: 088 1661 569 – Email: henny.bos@2divorce.nl
Henny is onder andere actief in Assen, Bedum, Delfzijl, Drenthe, Emmen, Grijpskerk, Groningen, Grootegast, Haren, Hoogeveen, Hoogezand, Leek, Marum, Stadskanaal, Uithuizen, Veendam, Winschoten, Winsum, Zuidhorn.