Als je gaat scheiden heb je veel dingen die je moet regelen. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen of heb je een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap met een ongedeelde boedel? Dan zijn jullie beiden evenveel eigenaar van jullie bezittingen. Daar hoort een pensioen ook bij. Toch blijkt dat bij ruim een derde van alle scheidingen het pensioen niet aan bod komt.

 

Gezamenlijk bezit

Een pensioen is voor veel mensen iets ongrijpbaars. Net als aandelen. Toch is het een belangrijk bezit; het is vermogen dat je opbouwt. In principe hebben beide partners, onder de voorwaarde van gemeenschap van goederen, recht op de helft van het pensioen dat opgebouwd werd tijdens de periode samen. Als je uit elkaar gaat, kun je dus afspraken maken over de verdeling hiervan. Of niet. Het is namelijk niet verplicht om dit te doen.

 

Verdeling aanvragen

Om het pensioen daadwerkelijk verdeeld te krijgen, moet het pensioenfonds een formulier ontvangen over de verdeling. Pas dan kan het pensioenfonds op de juiste manier uitkeren. Dit formulier moet binnen twee jaar na de scheiding bij het pensioenfonds in het bezit zijn. Uit een onderzoek door bureau Growth from Knowledge (GfK) blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden dit formulier niet instuurt. 31 Procent van hen heeft ook geen afspraken over het pensioen gemaakt tijdens de scheiding.

 

Wijzer zijn in geldzaken

De helft van de ondervraagden begrijpt dat grote gebeurtenissen invloed kunnen hebben op de financiële situatie na pensionering. Bijna zes op de tien is zich ervan bewust dat minder uren werken een impact heeft. Dat het kopen van een woning invloed heeft, realiseert zich maar een kwart. Meer dan de helft van de mensen die gescheiden zijn, hield geen rekening met de impact van hun scheiding op de financiën na hun pensionering. Zorg ervoor dat dit voor jou niet geldt. Dat voorkomt een nare verrassing achteraf.

 

Meten is weten

Ben jij benieuwd wat de impact is van jouw scheiding op je pensioen? Neem dan contact op met één van de experts bij 2Divorce. We helpen je graag verder.