Zo’n vaart loopt het hopelijk niet, maar het valt niet te ontkennen dat een scheiding grote financiële gevolgen heeft. Wist je dat::

  • 60 procent na het eind van een relatie minder te besteden heeft
  • 20 procent zelfs met schulden eindigt.

Om te voorkomen dat jij in geldproblemen komt, hebben wij de belangrijkste financiële punten hier voor je neergezet.

Huwelijkse voorwaarden of Gemeenschap van goederen?

In gemeenschap van goederen betekent kort gezegd dat al jullie bezittingen 50-50 worden verdeeld  Dit betreft ook schulden of een erfenis die je hebt ontvangen. Bij deze laatste kan via een uitsluitingsclausule voorkomen zijn dat je ex-partner er aanspraak op kan maken. Check dit. Als er sprake is van huwelijkse voorwaarden dan hebben jullie misschien andere afspraken gemaakt. Neem deze door ter voorbereiding op de onderhandelingen over jullie bezit.

 

Voor de volgende punten gaan we uit van huwelijkse voorwaarden.

Woning

De woning wordt verdeeld. Dit betekent vaak dat je de woning moet verkopen en de opbrengst, of restschuld deelt. Een andere mogelijkheid is dat je de ander uitkoopt. Denk hier samen over na. Het gaat tenslotte om een dak boven je hoofd en om grote bedragen. Soms kan het beter zijn te wachten met verkopen als de huizenmarkt slecht is.

Pensioen

Als je allebei pensioen hebt opgebouwd, draagt degene die het meeste heeft opgebouwd een deel over. Dit hoeft niet via de rechter. Je moet je pensioenuitvoerder wel uiterlijk 2 jaar na je scheiding informeren. Jij en je partner mogen ook kiezen voor een andere verdeling.

Kinderalimentatie

Voor de kinderen ontvang of betaal je kinderalimentatie. De hoogte hiervan wordt samen met je ex-partner vastgesteld of, als jullie er niet uitkomen, via de rechter.

Partneralimentatie

Als jij onvoldoende hebt om van rond te komen dan is je ex-partner vaak verplicht bij te dragen in je kosten. Het bedrag spreek je samen af of via de rechter.

Testament

Na je scheiding is het goed je testament door te nemen en aan te passen waar nodig.

Belasting

Voorheen waren jullie fiscale partners, nu niet meer. Je krijgt te maken met nieuwe aftrekposten waar anderen vervallen.

Laat je adviseren en maak een plan

Het kan gaan om grote bedragen bij een scheiding met een langdurige impact. Laat je daarom van te voren adviseren door een professional. Stel een financieel plan op voor je nieuwe leven. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Wil je meer informatie, maak hier een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.