Het samenzijn totdat de dood ons scheidt is al lang niet meer. Eén op de drie koppels gaan uit elkaar op enig moment. Gek genoeg rust er nog steeds een taboe op als je dit besluit neemt op een leeftijd van 50 jaar of ouder. Hier komt echter snel verandering in. Ben je 50-plusser en heb je het ingrijpende besluit genomen om uit elkaar te gaan? Dan is dit artikel speciaal voor jou.

 

Waarom is scheiden een taboe voor een 50-plusser?

Hoe verder je terug gaat in de tijd hoe sterker de regel ‘tot de dood’ geldt voor het huwelijk. Koppel dit aan een opvoeding met sterke normen en waarden op dit gebied en je hebt de reden voor de taboesfeer te pakken. Scheiden dat doe je gewoon niet, je blijft bij elkaar voor het plaatje, de buren of de kinderen. De laatste tijd zien we echter dat koppels dit taboe steeds vaker doorbreken. In de afgelopen twintig jaar is het aantal echtscheidingen van echtparen boven de vijftig maar liefst verdubbeld. Gelukkig maar. Een scheiding is op zich al ingrijpend genoeg, daar hoeft geen extra psychische druk bij.

 

Financieel onafhankelijk

Wanneer je elkaar, zelfs na vele jaren huwelijk, emotioneel kwijtraakt is het vandaag minder lastig om uit elkaar te gaan. Dit heeft onder meer te maken met een grotere financiële onafhankelijkheid van man en vrouw en een hogere levensverwachting in vergelijking met een jaar of dertig geleden. Uiteraard is er met de komst van (gespecialiseerde) datingsites op internet ook meer te kiezen. Vandaar de stijging van het aantal scheidingen onder 50-plussers. Het is gewoon makkelijker geworden vergeleken met vroeger.

 

Scheiden heeft een grotere impact op 50-plussers

Als je na je 50e gaat scheiden komt er wel meer op je af. Naast de emotionele druk is er op deze leeftijd vaak sprake van een hypotheek en een pensioen. Daar moet je heldere afspraken over maken. Door een goed convenant op te stellen voorkom je een hoop narigheid. Dit kun je samen doen maar vaak is het eenvoudiger en daardoor sneller en betrouwbaarder om het met een mediator te doen. Op die manier heb je een onafhankelijke deskundige die begeleiding biedt zodra de emoties de overhand nemen. De mediator kan je ook helpen met alle onderwerpen waar je aan moet denken en wat er allemaal in het convenant moet komen te staan.

 

Documentaire ‘tot de dood ons scheidt’

Documentairemaker Niels van Koevorden voor de NCRV is bezig met een documentaire over echtscheiding bij ouderen. Hij probeert hiermee de taboe te doorbreken. In het interview hieronder praat EenVandaag met Niels over zijn documentaire en geeft hij alvast wat beeldmateriaal prijs. Zie hieronder hoe hij op een integere wijze laat zien hoe moeilijk, maar ook noodzakelijk een scheiding soms kan zijn.

Scheiden is een baan op zich

Bij een scheiding komt veel kijken. Wat moet je allemaal regelen? Weet je alles op financieel gebied of heb je advies nodig? Schakel daarom één van de experts van 2Divorce in. Neem vandaag nog contact op voor een gratis kennismakingsgesprek, dan weet je meteen waar je aan toe bent.

 

Wil je een kennismakingsgesprek met onze bemiddelaar?

Maak nu een afspraak