Wie kent het niet? Facebook! Het wereldwijde populaire plaatjesboek waar iedereen kan zien waar je bent, waarom je er bent en wat je er doet.
In toenemende mate krijg ik vragen over Facebookgebruik tijdens of na de scheiding.
Een cliënt vertelde me onlangs: “Mijn jongste kwam mij vertellen dat mama een nieuwe vriend heeft, althans, op een foto op facebook liepen ze daar hand in hand”. De sfeer sloeg om en er ontstond een welles-nietes discussie die vader afkapte met “Geen probleem hoor, want dat maakt het berekenen van de nodige partneralimentatie een stuk simpeler” waarop moeder op haar beurt ontplofte “Al zou het waarheid zijn, dan moet er nog eerst bewezen worden dat ik met hem samenwoon” kortom, er ontstond een knappe discussie.

 

Met welk doel gebruiken jullie Facebook eigenlijk? “Het is voornamelijk voor het plaatsen van leuke foto’s” luidt het gezamenlijke antwoord. En wat willen jullie afspreken over de risico’s van het plaatsen van foto’s welke dit soort conflicten kunnen veroorzaken?

Na het “Ach ik blokkeer hem wel, dan is het klaar!” vraag ik of dit de oplossing biedt? Maar wat als de niet geblokkeerde buurvrouw, tante, collega of een niet-wetende ouder op het schoolplein er een vraag over stelt? Zelf ben ik van mening dat Facebook niet een probleem hoeft te zijn, wel adviseer ik jullie om goede afspraken met elkaar te maken over het gebruik van Social Media:

  • Bespreek in welk termijn jullie samen de omgeving informeren over jullie scheiding.
  • Spreek duidelijk af na welk termijn en op welke wijze je een nieuwe serieuze relatie aan elkaar meldt en hoe jullie dit samen met de kinderen delen. Leg dit in het ouderschapsplan duidelijk vast.
  • Durf elkaar te vertellen in welke fase van verwerking jullie je bevinden, houd respect voor elkaar als ouder van jullie kinderen.
  • Mocht er een nieuwe partner zijn, informeer hem/haar over de gemaakte afspraken met je ex-partner.
  • Plaats je toch graag foto’s op Facebook, bespreek dan met elkaar welke foto’s je in deze periode emotioneel raken en welke foto’s jullie beiden gelukkig maken.

 

Door deze afspraken voorkom je wellicht aannames die voor onnodige spanningen zorgen. Tijdens mijn evaluatiegesprekken na de scheiding komt dit punt regelmatig terug op tafel waardoor er alsnog afspraken over gemaakt worden. Mijn advies luidt daarom; voorkomen is beter dan genezen, dus bespreek dit vooraf.
Vaak is een familiegroepsapp een goed alternatief. Mijn tip: Overweeg het gebruik van de app “Heppee”, een groepsapp welke speciaal ontwikkeld is voor kinderen van gescheiden ouders.

 

Heb jij ook vragen over gebruik van social media tijdens of na jullie scheiding?

Neem contact op

 

Deze tekst is geschreven door onze mediator Chris van Diest. Chris is onder andere actief in Leiden en in de omgeving van Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnsburg, Sassenheim, Voorhout en Katwijk.