Schokgolf in scheidingsland – van partneralimentatie tot ouderverstoting

Deze week deed het gerechtshof in Den Haag een uitspraak die een schokgolf veroorzaakte in scheidingsland. De rechter besloot dat een man niet langer partneralimentatie aan zijn ex-vrouw hoefde te betalen. De reden was haar „malicieus gedrag”. Een understatement. Zij terroriseerde en bedreigde haar ex-man. Tot 2 keer toe met een mes. Ze manipuleerde haar kinderen, zodat zij geloofden dat de vader hen mishandelde en zette hen zelfs aan tot valse aangifte.

Gaat dit ver genoeg?

Het korten van de partneralimentatie vanwege slecht gedrag is nog nooit eerder gebeurd. Maar gaat dit wel ver genoeg? De vrouw terroriseerde namelijk niet alleen haar man, maar ook de kinderen.

Kinderen als wapens tijdens je scheiding

Je schrikt als je hoort hoe vaak ouders hun kinderen tegen elkaar opzetten tijdens een scheiding. Hier is zelfs een term voor: Loyaliteitsmisbruik. Het misbruiken van de loyaliteit van je kind voor een verkeerd doel.

Ouderverstotingssyndroom

Loyaliteitsmisbruik heeft vaak als doel de relatie tussen het kind en de andere ouder te beschadigen. Zodat het kind die andere ouder verstoot. Dit heet het ouderverstotingssyndroom (Engels: Parental Alienation Syndrome – PAS). Dit gebeurt vooral tijdens ruzie tussen de ouders over het ouderlijk gezag. Oftewel bij scheidingen. De Amerikaanse psychiater R.A Gardner bracht dit aan het licht. Volgens een onderzoek krijgt in Nederland 30 tot 50 procent van kinderen hier mee te maken.

Strafbaar stellen?

Veel rechtbanken in de VS erkennen ouderverstoting. Je kunt de rechten van een kind in relatie tot het gedrag van de ouders vastleggen in een ouderschapsplan“Het recht om vrij te zijn van ongerechtvaardigde denigrerende opmerkingen over de niet-verzorgende, biologische ouder, of een familie van deze ouder, gemaakt door de verzorgende ouder of voogd aan of in het bijzijn van het kind.” In Brazilië is dit strafbaar. In 2007 was het in Nederland reden voor een ondertoezichtstelling. Gardner raadt aan in ernstige gevallen het gezag over het kind bij de verstoten ouder neer te leggen. Wat vind jij?

Laat de kinderen er buiten

Het trieste is natuurlijk dat het zover moet komen. Laat je kinderen nooit slachtoffer worden van jullie scheiding. Hoe moeilijk en pijnlijk die scheiding ook is. Hoe boos jullie ook op elkaar zijn. Voor je kinderen blijven jullie altijd papa en mama. Gebruik een mediator en stel een goed ouderschapsplan op. Wij helpen jullie graag om hier met elkaar uit te komen.

Willen jullie ook het beste voor je kinderen?

Maak nu een afspraak