Jij en je ex-partner zijn gescheiden. Hopelijk hebben jullie alles goed geregeld, zeker met betrekking tot de kinderen. Zo begin je het beste aan een nieuwe start.

Na een tijdje vind je weer een nieuwe partner. Je ziet hoe leuk deze nieuwe liefde omgaat met je kroost. Jullie hebben het al over samenwonen. Helaas blijkt dat maar liefst 60 procent van de nieuwe, samengestelde gezinnen uit elkaar vallen. Gelukkig zijn er ook veel samengestelde gezinnen bij wie het juist heel goed gaat. Om je te helpen hebben we de voordelen en uitdagingen voor je op een rijtje gezet.

Enkele voordelen

  1. Economisch samen sterker; Samenwonen kan een mooie besparing opleveren. Dit maakt geld vrij voor zaken zoals de studie van je kinderen of een mooie vakantie.
  1. Jij en je partner zijn gelukkiger samen; Als jij je gelukkig voelt heeft dit een positieve invloed op hoe jij je kinderen benadert.
  1. Een breder wereldbeeld; Door deel uit te maken van een samengesteld gezin kan het wereldbeeld van je kind breder worden. Je kinderen ontdekken dat er diverse mogelijkheden zijn om een gezin te vormen. Ze leren compromissen te sluiten en zich aan te passen. Je brengt tenslotte 2 families met verschillende levensstijlen, normen en waarden samen.

 

Nieuwe familie

Er komt een hele nieuwe familie van opa’s, oma’s, broers en zussen bij. Vol interessante mensen met wie een liefdevolle relatie kan worden opgebouwd. Mensen op wie je kind kan steunen.

 

Er zijn natuurlijk ook uitdagingen voor een samengesteld gezin.

  1. Conflicten en jaloezie; Het hebben van een nieuwe familie en een stiefouder kan tot conflicten leiden. Je kind wordt jaloers of boos omdat hij/zij het gevoel heeft jou te moeten delen. Of het gevoel de andere biologische ouder in de steek te laten.
  1. Opvoedingsstijl; Een tweede uitdaging is hoe de kinderen op te voeden. De biologische ouder heeft misschien een andere opvoedstijl dan de stiefouder. Dat kan zowel bij de biologische ouder als bij het kind tot boosheid of twijfel leiden. Het bekende ‘Je bent niet mijn moeder/vader’.

 

Lonend maar niet makkelijk

Het is dus niet altijd makkelijk om een samengesteld gezin te vormen. Jullie moeten bereid zijn om energie en tijd te investeren om deze nieuwe familie te laten functioneren. Samen sta je sterk. Praat met elkaar. Toon begrip. Maak duidelijke afspraken.

Mocht het toch erg moeilijk worden, dan is professionele begeleiding altijd een optie.