
Jij en je partner zijn uit elkaar. Misschien pas net, of misschien is het al enkele jaren zo. En samen hebben jullie kinderen. Alles is geregeld met betrekking tot de omgangsregeling, alimentatie en meer dingen die erbij komen kijken.
Uiteindelijk zul je weer een nieuwe partner vinden, of misschien heb je deze al. Deze nieuwe partner heeft wellicht ook eigen kinderen. Samen zijn jullie een ‘nieuw samengesteld gezin’, of ook wel een ‘fusiegezin’ genoemd. Wat houdt dat in en wat komt erbij kijken?
Veranderingen door het nieuwe samengestelde gezin
Een nieuw samengesteld gezin is een nieuwe gezinssamenstelling. Dit brengt natuurlijk veel veranderingen met zich mee. En dan niet alleen praktische veranderingen, maar ook emotionele veranderingen. Alles is nu anders met dit nieuwe gezin. Dit geldt voor zowel de ouders als voor de kinderen van beide partners. Voor kinderen kan het behoorlijk wennen zijn dat ze plotseling van alles moeten delen met nieuwe gezinsleden. Misschien moeten ze wel hun kamertje delen, maar ook natuurlijk hun papa of mama met kinderen die ze nog helemaal niet goed kennen. Dit vergt mentaal gezien tijd om hiermee om te kunnen gaan.
Afspraken over opvoeding
De kinderen moeten dus opeens hun eigen papa of mama delen met een ander kind. De stiefouders, jij en je partner, houden zich nu immers ook bezig met de nieuwe kinderen in het huishouden. Daarom is het heel belangrijk om goed af te spreken hoe jullie dit gaan doen. De opvoeding van jullie eigen kinderen komt wellicht niet overeen. En je kunt niet zomaar je eigen opvoedingsideeën gaan toepassen op de kinderen van je partner. Dat kan namelijk voor frictie zorgen met de ex van je partner. Maak daarom goede afspraken met elkaar over hoe jullie dit gaan doen. Jullie zullen immers toch een lijn moeten trekken in huis.
Alimentatie
Nu jullie een nieuw gezin vormen, veranderen de financiën natuurlijk ook. Vooral als jullie trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, heeft dit veel invloed op de alimentatie. Let daar dus goed op. Het is namelijk zo dat als je stiefouder bent, en dat ben je automatisch bij een wettelijk partnerschap, dan ben je onderhoudsplichtig. Het is dus niet zo dat je alleen voor je eigen kinderen zorgt en je partner voor zijn/haar kinderen. Daarom moeten de alimentaties opnieuw worden berekend!
Ouderschapsplan
Toen jij en je ex-partner uit elkaar gingen, maakten jullie afspraken over de omgang met de kinderen. Oftewel: jullie maakten een ouderschapsplan. Bij je nieuwe samengestelde gezin lopen er mogelijk meerdere ouderschapsplannen door elkaar, met name als het gaat om omgangsregelingen. Dat kan best hectisch zijn. Daarom is het aan te raden om ook voor je nieuwe gezin een ouderschapsplan op te stellen. Wil je hier meer over weten of hulp bij krijgen? Neem dan contact op door te bellen naar 088 1661 557 of door het contactformulier in te vullen.