Rond de zomer ben je toe aan een fijne vakantie. Zeker na een scheiding. Even die nare periode vergeten en met de kinderen wat leuks doen. Maar ben je gescheiden, dan geven wij je dit advies.

Sinds 2012 mag het wettelijk niet meer om een kind bij te schrijven op een paspoort. Je kinderen zijn namelijk verplicht op een eigen paspoort of ID-kaart te reizen. Heeft een kind nog geen officieel identiteitsdocumenten, dan moeten beide ouders akkoord gaan met het verstrekken hiervan. Als je ex-partner niet akkoord gaat, dan heb je vervangende toestemming nodig.

 

Beleid buitenland verscherpt

In ieder geval is het beleid tegenover het meenemen van kinderen naar het buitenland verscherpt. Dat komt door incidenten van ontvoeringen naar het buitenland, door ouders die de scheidingsregeling niet konden verkroppen. Nog altijd gebeurt dit een paar honderd keer per jaar. Houd hierom dus ook rekening met scherpere controles van de Marechaussee op de ouder. Ook al ben je te goeder trouw. Marechaussees controleren vaker dan dat ze voorheen deden. Wil je dus alles goed en waterdicht regelen bij grenscontroles? Dan is dit een goede checklist van documenten die je laat zien. Als je dit als gescheiden ouder kan afvinken, kan je ook gerust op reis gaan:

 

Checklist documenten vakantie kind

  • Geboorteakte
  • Verklaring van toestemming voor de vakantie, de andere ouder of de rechtbank moet toestemming geven.
  • Paspoortkopie van de andere ouder die niet meereist.
  • Een recent uittreksel van het Gezagsregister. Deze kan je aanvragen bij je dichtstbijzijnde rechtbank.
  • Kopie van het ouderschapsplan.
  • Recent uittreksel Gemeentelijke Basis Administratie persoonsgegevens (GBA), deze is bij jouw eigen gemeente opvraagbaar.
  • Kopie van het retourticket naar Nederland.

 

Als je dit hebt, dan kan je zorgeloos op vakantie. Overleg alles op zijn tijd, want dat voorkomt spanning. Maar mocht je er niet uitkomen. Of mocht je zelfs bemiddeling nodig hebben. Neem dan contact op met onze specialisten van 2Divorce.

 

Wil je een kennismakingsgesprek met onze bemiddelaar?

Maak nu een vrijblijvende afspraak