Bij het co-ouderschap verdelen jij en je ex-partner de verzorging en de kosten van je kind; dat laatste gebeurt op basis van draagkracht. Jullie blijven allebei dagelijks betrokken bij de opvoeding. Steeds meer ouders kiezen hiervoor. Je kunt het co-ouderschap vastleggen in een ouderschapsplan, een echtscheidingsconvenant of met een notariële akte. Hoe jij en je ex-partner het invullen staat jullie vrij. Co-ouderschap lijkt mooi op papier maar is niet altijd eenvoudig.

Kan je kind het aan?

Het belangrijkste kenmerk van co-ouderschap is dat jullie kind bij beide ouders woont. Dit betekent 2 huishoudens voor je kind en om de paar dagen een miniverhuizing. Hun knuffels en speelgoed verdeeld over 2 woningen evenals hun vriendjes. Voor veel kinderen is dit zwaar. Soms te zwaar. Sta hier goed bij stil.

Kun jij het aan?

Een andere voorwaarde voor succes is dat jij en je ex goed met elkaar omgaan. Bij het co-ouderschap spreken jullie elkaar bijna dagelijks. Je moet dus de pijnlijke geschiedenis van jullie scheiding loslaten. Zijn jullie hier klaar voor? Bovendien moeten jullie allebei flexibel zijn met zaken zoals het ophalen van je kind van school.

Stabiliteit

Om jullie co-ouderschap succesvol te maken is het belangrijk om stabiliteit aan je kind te bieden door:

  • Dezelfde regels
  • Dezelfde etens- en bedtijd
  • Bij elkaar in de buurt wonen.
  • Dezelfde verblijfsdagen aan te houden.

Praktische zaken

Kijk bovendien goed naar de volgende praktische zaken:

  • Je kind kan maar op 1 adres ingeschreven staan.
  • Voor fiscale regelingen komt meestal maar 1 van de ouders in aanmerking.
  • De kinderbijslag verdelen jullie via afspraken met de SVB.
  • Voor de dagelijkse kinderuitgaven is een kinderrekening handig.

 Verschil met omgangsregeling

Tussen co-ouderschap en de omgangsregeling bestaan wezenlijke verschillen: Bij de omgangsregeling is er officieel 1 verzorgende ouder. Als co-ouders neem je beslissingen samen. Bij de omgangsregeling is vastgelegd wie waarover beslist en wanneer jullie dit samen doen. Bij een omgangsregeling hoeven ouders niet bij elkaar in de buurt te wonen. De omgangsregeling betekent minder administratieve rompslomp.

Wat besluiten jullie?

Het mooiste van co-ouderschap is dat jij en je ex-partner allebei dagelijks betrokken blijven in het leven van je kind. Maar het is een grote praktische en emotionele uitdaging. Wij kijken daarom graag met jullie naar de mogelijkheden van co-ouderschap.

 

Gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Maak nu een afspraak