Hoe vertel je het beste aan je partner dat je wilt scheiden?

Je bent getrouwd, maar al jaren op elkaar uitgekeken. Onlangs dacht je nog: zo gaat ons huwelijk niet meer. Maar je durfde die stap om te scheiden gewoon niet te zetten. Uiteindelijk grijp je alle moed bij elkaar om het hoge woord dan toch maar aan je partner te vertellen. Hoe hak je de knoop dan het beste door?

 

Wees duidelijk, maar toon empathieNeem geen risico

Breng het ‘slechte nieuws’ direct aan het begin van het gesprek en maak duidelijk dat je besluit vast staat. Geef je partner daarna de ruimte om zijn of haar emoties te uiten. Ga niet direct in discussie en maak geen verwijten. Zodra je partner de eerste klap heeft verwerkt, kun je jouw overwegingen toelichten. Ondanks dat je man of vrouw misschien voor die tijd geen enkel sentiment meer toonde. Iets onvergeeflijks deed, of misschien zelfs je leven tot een hel maakte. Hij of zij is ook van vlees en bloed. Leg je besluit om te scheiden dus na de eerste emoties goed uit, want je boodschap om te scheiden kan als een volslagen verrassing zijn gekomen. Zeker dan kunnen de emoties enorm oplopen. Het resultaat is dat de partner je verhaal maar deels begrijpt, daarom is het zo belangrijk om het rustig stap voor stap te motiveren. Daarbij helpt het als je empathie kunt tonen, je kunt verplaatsen in je partner. Voorkom echter te allen tijde dat je jouw partner hoop geeft dat het nog goed gaat komen, want dan is je gesprek voor niets geweest.

 

Maak er geen welles/nietes spelletje van

Geen mens is perfect. Maar probeer hoe dan ook te voorkomen dat je elkaar over en weer verwijten maakt. Een scheidingsgesprek is een gelegenheid waarbij je elkaars negatieve eigenschappen makkelijk uitvergroot. Zowel bij de partner die boos is door de scheidingsboodschap, als dat je zelf kwaad bent, omdat je maanden je emoties hebt opgekropt. Kleine ergernissen kunnen dan groter worden. Neem je tijd, neem je rust en probeer ook naar elkaar te luisteren. Het belangrijkste is dat jullie kunnen scheiden met begrip.

 

Timing is heel belangrijk

De reactie van je partner is niet altijd te voorspellen. Aan een scheiding gaat vaak een periode van stress vooraf. Je kan al uit elkaar zijn gegroeid. Mochten er kinderen in het spel zijn, dan is het belangrijk te timen wanneer je vertelt te gaan scheiden. Je wilt immers niet dat kinderen de dupe worden van een ruzie. Als 2Divorce vinden we het belangrijk om oren te hebben voor beide partners in scheiding. Graag staan we jullie beiden bij, als jullie uit elkaar gaan. Daarom adviseren we de 2Divorce scheidingsbemiddelaar om tot de beste keuzes en oplossingen te komen voor beide partijen.

 

Willen jullie ook scheiden met begrip voor elkaar?

Maak nu een afspraak