Na een scheiding voelt het hebben van een goede relatie met je kinderen vaak als een grotere uitdaging dan voorheen. De scheiding zelf veroorzaakt de nodige onrust en verdriet in jullie levens. Daarnaast zie je je kinderen minder. Je mist ze altijd als ze bij jouw ex-partner zijn. Dit gevoel kan erger worden als jouw ex een nieuwe partner tegenkomt. Hoe ga je hiermee om?

 

Angst

Ben je bang dat de nieuwe partner een betere relatie krijgt met jouw kinderen? Of dat jouw kinderen hem/haar ook pap of mam gaan noemen? Dit is een natuurlijke angst en veel hangt af van de band die jij met jouw kinderen hebt.

Als die sterk is, dan heb jij weinig om je zorgen over te maken. Vergeet niet dat jij voor jouw kinderen altijd papa of mama blijft. Hou hier aan vast. Neem de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.

 

Geen wedstrijd

Maar wat als de relatie met jouw kinderen turbulenter is of minder sterk? Onthoud dat jij niet in competitie bent met de nieuwe partner. Hij/zij moet een kans krijgen om zijn/haar eigen relatie met jouw kinderen op te bouwen. Dit kost tijd, maar is belangrijk voor iedereen. Zeker voor jouw kinderen.

En ook hier geldt dat hoeveel tijd die ook met jouw kinderen doorbrengt, hij/zij vervangt jou nooit. Concentreer je op jouw kinderen en verbeter waar mogelijk jouw relatie met hen.

 

Wat kan je doen?

We doen niet alsof dit een makkelijke situatie is, want dat is niet zo. Gevoelens steken de kop nou eenmaal op. Zeker als jouw kinderen en de nieuwe partner goed met elkaar opschieten.

Wees toch niet bang om je kinderen te vragen wat ze samen met jouw ex en zijn/haar nieuwe partner doen. Vermijd om jaloezie te laten zien. Voel je niet bedreigd, want hier is zeer waarschijnlijk geen enkele reden toe. Probeer gewoon zoveel mogelijk tijd met je kinderen door te brengen en geniet hiervan!

 

Problemen?

Als jij en jouw ex een moeilijke relatie hebben, hoop je dat hij/zij de kinderen niet tegen jou opzet of je probeert te vervangen met de nieuwe partner. In dit geval moet jij je liefhebbende zelf blijven met jouw kinderen. Bestrijd nooit vuur met vuur. Uiteindelijk zijn de kinderen hier het grootste slachtoffer van.