Wat missen kinderen het meest na een scheiding?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen het oude gezinsgevoel het meest missen. Kinderen kunnen terug verlangen naar het gevoel van “hoe het vroeger was”. Het gemis zit in de kleine, dagelijkse gewoonten zoals de gesprekjes tijdens het koken, samen spelen, stoeien of tijdens het tandpoetsen. Ook bij speciale gebeurtenissen als verjaardagen, feestdagen en vakanties, kan het gemis naar vroeger de kop opsteken. Hetzelfde geldt voor veel ouders. Ondanks de aanwezigheid van een nieuwe partner, kunnen ex-partners het vroegere gezin op momenten missen.

 

Praten voorkomt meer verlies dan nodig is

Een scheiding hoeft niet te betekenen dat alles wat goed is en was, verloren gaat. Misschien was je ex-partner niet de beste partner voor jou, maar dat wil niet zeggen dat hij of zij geen goede ouder is. Door in gesprek te blijven, maak je het elkaar in de toekomst een stuk eenvoudiger.

 

Zie elkaar als ouder

Scheiden is vooral: nadenken over wat voor ouders jullie na de scheiding willen zijn. Jullie rol verandert en jullie relatie met de kinderen wordt niet per se beter of slechter. Het wordt wèl anders.  Hoe bewuster je je daar van bent, hoe beter je ermee kunt omgaan. Jullie kinderen hebben beide ouders nodig. Niet alleen nu, maar ook later. Als kind wil je belangrijke gebeurtenissen toch het liefst met beide ouders delen? Zoals beide ouders ook graag deelgenoot willen zijn van belangrijke gebeurtenissen in het leven van hun kinderen. Gun elkaar dat en vooral: gun het je kinderen.

 

Hoe blijven we samen ouder?

Dit kan door zoveel mogelijk te accepteren dat jullie geen partners meer zijn, maar wèl (en voor altijd) de ouders van jullie kinderen blijven. Bijna elke ouder heeft het beste voor met de kinderen. Tijdens jullie samenzijn verschilden jullie vast wel eens van mening over de opvoeding. Ondanks die meningsverschillen bleven jullie nog steeds samen ouder. Dat zal na de scheiding niet veranderen. Jullie kinderen hebben beide ouders nodig en ook de invloed van de verschillende karaktereigenschappen van beide ouders. Net als in het oude gezinsleven.

 

Hulp bij afspraken ouderschapsplan

Het is belangrijk dat jullie in overleg blijven en praten over de invulling van jullie gedeelde ouderschap na de scheiding. Op die manier komen jullie tot afspraken die het beste zijn voor de kinderen en haalbaar voor jullie zelf. Dat dit niet eenvoudig is, begrijpen wij. Pijn, emotie en onzekerheid over de toekomst kunnen goed overleg moeilijk maken. Wat jullie verder kan helpen, is een bemiddelaar die jullie begeleidt in de gesprekken, die jullie stimuleert om het belang van de kinderen voorop te stellen en die onderkent dat een scheiding veel emotie met zich mee kan brengen. Alle afspraken over de kinderen legt de bemiddelaar vast in een ouderschapsplan.

Een ouderschapsplan dat jullie, naarmate de kinderen ouder worden, zelf en in overleg (al dan niet met behulp van een bemiddelaar) kunnen aanpassen aan de veranderende behoeften van de kinderen.