Steeds meer geregistreerde partnerschappen

Het geregistreerd partnerschap groeit in populariteit, dat meldt Nu.nl. Over 2015 stijgt het aantal met maar liefst 2.500 geregistreerde partnerschappen.

Hiermee komt het totaal in Nederland op: 13.000 stellen in 2015. De gemiddelde leeftijd van de man in zo’n partnerschap is 37,5 jaar en bij de vrouw 34,4.

 

Voordelen geregistreerd partnerschap

Als stel kan je kiezen voor een geregistreerd partnerschap, want dat heeft een aantal pluspunten:

  • Het levert jullie belastingvoordeel op.
  • Krijgen jullie kinderen, dan krijgen beide ouders gezag en voogdij over hen. Ook al is de man of vrouw niet de biologische ouder.
  • Als partners ben je automatisch erfgenamen van elkaar. Stel dat een partner overlijdt, dan blijft de ander niet met lege handen achter.

Gelijkenissen huwelijk en geregistreerd partnerschap

Eigenlijk lijkt een geregistreerd partnerschap veel op een huwelijk. Het enige wat er aan mist, is dat je niet het ja-woord hoeft te geven. Groot ander verschil is dat je buiten bemoeienis van de rechter weer uit elkaar kan gaan.

Aantal huwelijken daalt

In tegenstelling tot het aantal geregistreerde partnerschappen dat met 2.500 steeg, daalt het aantal huwelijken nog steeds. Het afgelopen decennium trouwden er gemiddeld 1.000 stellen per jaar minder. Nog altijd zijn er meer stellen die trouwen dan een geregistreerd partnerschap aangaan. Volgens het CBS waren dit In 2014 65.000 echtparen.

Voorloper homo-huwelijk

Het geregistreerde partnerschap ontstond eigenlijk als voorloper van het homohuwelijk. Aanvankelijk waren er religieuze motieven om koppels bestaande uit man en man of vrouw en vrouw geen huwelijkse status te geven. Dit zou niet mogen volgens geloofsschriften. Om dat te omzeilen, bedacht men dus deze constructie.

Andere rechten man-man of vrouw-vrouw

Toch heb je als homo- of lesbisch paar andere rechten dan die van hetero’s in een geregistreerd partnerschap. Zijn er kinderen in het spel, dan moet je als homoseksuele en niet-biologische ouder het kind officieel erkennen en/of adopteren. Dan nog bepaalt de rechter of hij/zij dat goedkeurt. Ook erkennen lang niet alle andere landen de juridische status van dit partnerschap, waardoor je als homo- of lesbisch paar risico loopt je rechten te verliezen bij emigratie.