In het weekend van 12 t/m 14 augustus heeft de 1e editie van de Zorgenvrije dagen plaatsgevonden op de kamplocatie “De Buiteling” in Wenum-Wiesel. Omdat er in Nederland steeds meer kinderen met gescheiden ouders zijn en we uit ervaring weten dat kinderen hier veel last van hebben, heeft 2Divorce deze kinderen, tijdens hun zomervakantie, een paar mooie dagen laten beleven.

Kinderen van gescheiden ouders konden mee doen met allerlei spellen en activiteiten, waarbij vooral plezier maken voorop stond. Ze hebben ook ervaringen uitgewisseld met elkaar. Maar vooral heel veel plezier gehad. Dit gebeurde o.a. met het maken van een kampvuur, een watergevecht bij een groot opblaasspringkussen, sport en allerlei andere buitenactiviteiten. Er was ook veel aandacht voor het persoonlijke verhaal van het kind. Op het moment dat een kind iets benoemde over haar stiefvader, werd hier gelijk op doorgevraagd en ontstond er een gesprek. Op deze manier hebben de kinderen niet ervaren dat er een vorm van therapie werd gegeven, maar voelde het natuurlijk aan.

Saamhorigheid tussen de kinderen

De begeleiders waren vooral erg onder de indruk van de openheid van de kinderen. Vooral de samenhorigheid en herkenbaarheid bij de kinderen vonden ze ontroerend om te zien. Wat veelal werd benoemd door de kinderen was dat zij gewoonweg niet begrijpen waarom hun ouders uit elkaar zijn. Het woord ‘ruzie’ wordt door ouders veel gebruikt. De kinderen gaven aan dat zij ook weleens ruzie hebben met een broer of zus, maar niet begrijpen wat dan de reden is dat je dan niet meer houdt van diegene. De kinderen hebben de vraag gesteld ‘Wat is ruzie?’

De nieuwe partner

De nieuwe partner kwam ook regelmatig aan bod. Kinderen kunnen daar niet echt aan wennen blijkt. De kinderen gaven ook aan dat het wel erg snel ging allemaal. Op een gegeven moment werd er zelfs benoemd dat alle aandacht naar de nieuwe partner ging en dat zij vergeten werden. Eén van de kinderen benoemde dit en de anderen lieten hun hoofdje vallen en knikte. De stilte die toen viel, was voor de begeleiders zelfs pijnlijk.

Tips van de kinderen aan de ouders

Bij 2Divorce vinden we het belangrijk dat ouders samen het gesprek met hun kinderen aan gaan, zodat zij ook een stem krijgen in de scheiding. De kinderen hebben uitleg gegeven wat zij nodig hebben van hun ouders. Toen er werd gevraagd naar de tips voor ouders die het bericht nog moesten geven aan hun kinderen, werd hier zeer serieus over nagedacht. Toen de therapeut vroeg wat de reden was dat ze hier zoveel aandacht aan wilden besteden, zeiden de kinderen dat het heel belangrijk is hoe beide ouders het bericht brachten. Een meisje van 9 jaar gaf aan dat zij nog steeds precies wist hoe haar ouders het vier jaar geleden verteld hadden. Ze wist zelfs nog wat de ouders aan hadden.

Tips naar de ouders:

  • Met stip op 1: Maak geen ruzie waar wij bij zijn!
  • Niet liegen
  • Niet irritant doen
  • Luister naar de kinderen
  • Overleg goed met elkaar voordat je het verteld
  • Blijf rustig
  • Leg alles goed uit
  • Praat niet over de scheiding waar wij bij zijn

Het ouderschapsplan

Uit dit weekend is wederom gebleken dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken als je uit elkaar gaat. Het is wettelijk verplicht om de afspraken over je kinderen vast te leggen in een ouderschapsplan, maar betrek daarin ook de kinderen zelf. De kinderen hebben allemaal aangegeven niet goed te weten wat er in hun ouderschapsplan staat, maar hier wel erg nieuwsgierig naar te zijn.

Het afscheid was moeilijk voor de kinderen

Een kwartier voordat de kinderen werden opgehaald zijn zij met elkaar nog even gaan zitten. De kinderen waren stil en zaten allemaal heel dicht tegen elkaar aan. Toen de therapeut vroeg waarom ze zo stil waren, gaven ze in koor aan nog niet naar huis te willen. Ze zouden elkaar missen, ze hadden nu eindelijk vriendjes en vriendinnetjes gevonden waar ze mee konden praten. Ze hebben telefoonnummers uitgewisseld…

Gesprek met de ouders

Op verzoek van de kinderen is er na afloop nog een gesprek geweest tussen de therapeut, ouders en de kinderen om alle ervaringen te delen. Hierbij kregen de ouders nog de belangrijke boodschap mee om nogmaals met hun kinderen in gesprek te gaan.

Volgend jaar weer

De kinderen hebben allemaal aangegeven dat zij er volgend jaar weer bij willen zijn en ook hun vriendjes en vriendinnetjes mee willen nemen die ook gescheiden ouders hebben.
We kunnen dus wel concluderen dat de eerste Zorgenvrije dagen een groot succes was.