Scheiden is een emotionele achtbaan. Daarom moet je alle afspraken goed vast leggen. Dit kan met het echtscheidingsconvenant. Hiermee leg je de basis voor je nieuwe toekomst. Bovendien helpt het een vechtscheiding voorkomen.

Wat is het? Wat staat er in? Wie stelt het op?

Het echtscheidingsconvenant – een contract voor de toekomst. Een scheiding is vaak een emotionele achtbaan. Dat is niet zo gek. Naast de redenen voor de scheiding moeten jullie je leven draadje voor draadje weer ontrafelen. Van jullie gezamenlijke rekening, de woning, het pensioen en de alimentatie tot natuurlijk de kinderen. Dit betekent dus veel afspraken maken. Jij en je ex-partner leggen deze afspraken vast in een document. Dit kan de vorm van een echtscheidingsconvenant aannemen.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Het echtscheidingsconvenant is in feite een contract voor de toekomst tussen jou en je ex-partner. Het is onderdeel van het verzoekschrift tot scheiding dat naar de rechter wordt gestuurd. Wat staat in het echtscheidingsconvenant? Alles wat relevant is voor jullie scheiding en waar afspraken voor nodig zijn. De meest voorkomende onderdelen zijn

  • Verdeling van jullie bezittingen
  • Afspraken rondom de woning
  • Financiën
  • Pensioenen
  • Kinderen via het ouderschapsplan: kinderalimentatie, wat wordt hun hoofdverblijf?, omgangsregeling

Waarom een echtscheidingsconvenant?

Hoe moeilijk het ook is, het is beter dat jullie nu alles goed regelen. Zo beginnen jullie allebei op de beste manier aan een nieuwe toekomst. Dit geeft duidelijkheid en bespaart een hoop onnodige ellende na jullie scheiding. Wij raden aan een mediator te gebruiken. Deze helpt jullie hoofd erbij te houden als de onderhandelingen allemaal even te veel worden. Zo kun je een dure vechtscheiding  voorkomen.

Snellere scheidingsprocedure

Als jij en je ex een akkoord hebben, dan dien je samen een verzoek tot echtscheiding in. Door dit gezamenlijk te doen, met een afgerond echtscheidingsconvenant, verloopt de echtscheidingsprocedure een stuk sneller.

Wie stelt het echtscheidingsconvenant op?

Je kunt het echtscheidingsconvenant samen met de mediator opstellen. Het is verstandig om daarbij ook een financieel adviseur aan te sluiten, zodat de afspraken die worden gemaakt m.b.t. de hypotheek ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. Bij 2Divorce is dit een standaard onderdeel van het scheidingstraject.

Rechter

Jullie advocaat kan de rechter verzoeken om het convenant onderdeel te laten zijn van de zogenaamde beschikking. De rechter geeft dan een akkoord op het convenant. Hiermee krijgt deze een executoriale titel. Mocht 1 van jullie in de toekomst dan een afspraak niet nakomen, kan deze zonder tussenkomst van de rechter worden afgedwongen. Bijvoorbeeld via een deurwaarder. Natuurlijk is dit niet het uitgangspunt. Maar hier geldt het oude, wijze gezegde: ‘Leven als vrienden, rekenen als vijanden.’

 

Gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Maak nu een afspraak