
Over de partneralimentatie in Nederland bestaan nog steeds veel misverstanden. Daarom onderstaande opsomming van de meeste voorkomende misverstanden over partneralimentatie.
1. Vastgestelde duur ligt vast
De duur van het recht op alimentatie is van een aantal factoren afhankelijk. Het maakt niet uit welke specifieke periode is vastgesteld voor de scheiding, de rechtbank kan altijd beslissen om de duur te verkorten of te verlengen. Dit is mogelijk als er sprake is van gewijzigde omstandigheden.
2. Alleen bij scheiding en geregistreerd partnerschap
Je hoeft niet per se getrouwd te zijn of een geregistreerd partnerschap (gps) te hebben om recht te kunnen hebben op alimentatie. Het is namelijk ook zo dat je met elkaar kunt afspreken hoe hoog de alimentatie zal worden wanneer je hebt samengewoond of duurzaam gescheiden leeft.
3. Je hebt er altijd recht op
Nee, dit is niet waar. Wanneer je gaat scheiden heb je niet automatisch recht op alimentatie. Er gelden namelijk een aantal voorwaarden. Zo heb je er bijvoorbeeld pas recht op als je niet in je eigen onderhoud kunt voorzien.
4. Na overspel geen alimentatie
Overspel is natuurlijk erg pijnlijk, maar juridisch gezien speelt het bij scheiding nauwelijks een rol. Zelfs wanneer je overspel hebt gepleegd, vervalt je recht op alimentatie niet.
5. Ervan afzien is voor altijd
Wanneer de alimentatieplichtige al een aantal schulden op zich neemt, kan er worden afgesproken dat de alimentatie gerechtige afziet van alimentatie. Dit neemt echter niet weg dat de alimentatiegerechtigde op een later moment toch succesvol alimentatie kan afdwingen als niet in het eigen onderhoud kan worden voorzien.
6. Ervan afzien heeft geen gevolgen
Wanneer je af ziet van het recht op alimentatie, kan dit uiteenlopende gevolgen hebben voor de alimentatieplichtige als de alimentatie gerechtige daarna van een bijstandsuitkering geniet. De kosten die hieruit zullen voortvloeien, kan de gemeente op de alimentatieplichtige verhalen.
7. Niet aftrekbaar
In tegenstelling tot kinderalimentatie, mag je partneralimentatie fiscaal aftrekken als ‘Betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’. Het maakt echter niet uit of de alimentatie is vastgesteld in gezamenlijk overleg of door de rechtbank. Wel moet men in ogenschouw nemen dat de voorlopige afspraken schriftelijk moet zijn vastgesteld en zijn getekend door beide partijen.
8. Duur wordt binnenkort verkort
Er zijn op dit moment inderdaad plannen om de duur van het recht op alimentatie te verkorten van 12 jaar naar 5 jaar. Het is echter nog zo dat dit wetsvoorstel zich in een dusdanig vroeg stadium bevindt dat het onduidelijk is wanneer het gaat worden ingevoerd.