Ga jij scheiden? Dan is het goed om te weten dat er twee soorten alimentatie bestaan: kinder- en partneralimentatie. In deze blog gaan we wat dieper in op de twee en geven inzicht in hoe de rechter ze berekent.

 

Kinderalimentatie

Hebben jullie kinderen onder de 21 dan ben je verplicht om financieel voor de kinderen te zorgen. De keuze is co-ouderschap (de kinderen wonen bij beide ouders) of kinderalimentatie betalen. In het geval van kinderalimentatie betaal je minimaal € 25 kinderalimentatie per maand, ook bij een laag inkomen en zelfs als je je kind nooit meer ziet. De uiteindelijke hoogte van de kinderalimentatie bepaalt de rechter. Hij kijkt hierbij naar de behoefte van de kinderen en jullie financiële draagkracht vlak voor de scheiding. In jullie ouderschapsplan staat voor welke zorgverdeling jullie kiezen. De ouder waar de kinderen het meest wonen heeft hogere kosten dan de ouder waar de kinderen alleen om het weekend zijn. Wanneer de kinderen ongeveer even vaak bij beide ouders wonen is de verdeling van de kinderalimentatie wel eens lastig. Het is dan raadzaam om een aparte bankrekening te openen waar jullie alimentatie en de kinderbijslag kunnen (laten) storten. Alle kosten voor de kinderen betaal je dan van deze rekening.

 

Partneralimentatie

Heeft jouw ex-partner onvoldoende inkomen om in haar of zijn levensonderhoud te voorzien dan kan het zijn dat je verplicht bent om partneralimentatie te betalen. Let op dat hierbij ook rekening wordt gehouden met jullie levensstandaard tijdens het huwelijk. Ook hier gelden weer twee belangrijke begrippen: behoefte en draagkracht. Opnieuw kijkt de rechter naar de behoefte(n) van diegene die onbemiddeld achterblijft en de draagkracht van diegene die het gat moet aanvullen. Op basis daarvan stelt de rechter een alimentatiebedrag vast. Die alimentatie betaal je in principe voor twaalf jaar, al zijn hier wat uitzonderingen op.

 

Wijzigingen achteraf

De rechter stelt elke vorm van alimentatie vast en heeft een dwingend karakter. Dat betekent niet dat dit voor eeuwig in steen staat. In goed overleg kan je achteraf wijzigingen aanbrengen. Typisch wanneer er ingrijpende veranderingen plaatsvinden. Jij wordt werkloos bijvoorbeeld of het inkomen van jouw ex-partner stijgt ineens spectaculair. Of misschien gaat jouw kind zelfstandig werken en meer verdienen dan jullie samen… Alles goede reden om opnieuw in overleg te gaan en de bestaande afspraken gezamenlijk te wijzigen.

 

Hulp nodig?

Scheiden is al ingrijpend genoeg en heeft nogal wat financiële consequenties. Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt zodat er voor alle betrokkenen financieel zo weinig mogelijk verandert. Wil je dit een keer met een expert van 2Divorce doorspreken maak dan nu een afspraak.