De meivakantie is weer begonnen. Op vakantie met het gezin is altijd een uitdaging. De stress van het inpakken, lange reizen, verveelde en vervelende kinderen. Bij een samengesteld gezin voelt de druk nog groter. Maak je geen zorgen. Wij deden onderzoek voor je. Zoveel gezinnen, zoveel tips. Maar een aantal aanbevelingen springen er uit.

Regel alles goed met je ex

Regel alles goed met jullie ex-partners. Het kan gevoelig zijn. Vakanties roepen vaak herinneringen op. Neem daarom de tijd voor overleg zodat jij, je partner en jullie exen allemaal akkoord zijn.

 

Laat ‘moeten’ thuis

Een belangrijke oorzaak van vakantiestress is de druk om het gezellig te moeten hebben. Laat dit moeten weg. Ruzies horen erbij. Kinderen vervelen zich soms. En ja, de afwas vinden ze nooit leuk. Laat het echter niet escaleren. Diezelfde “drama’s” zijn later vaak de momenten waar we het hardst om lachen.

 

Testvakantie

Als het jullie eerste vakantie samen als gezin is, houd deze dan kort. Probeer eerst een lang weekend of een midweek. Zo ontdekken jullie als gezin wat het beste werkt. En wat niet. Zonder dat je 3 weken vast zit op een Franse camping.

 

Betrek iedereen

Eenmaal aangekomen, betrek iedereen erbij. Kijk naar activiteiten die voor allen leuk zijn. Wees niet bang om de groep soms op te breken. Bijvoorbeeld de moeder met de meiden en de vaders met de jongens. Of 1 met de pubers én de ander met de kleintjes.

 

stock-photo-71703813-caravan-camping

 

Eigen ruimte en tijd

Zorg ervoor dat er voldoende eigen ruimte en tijd is. Zeker als jullie kinderen pubers zijn. Wanneer je gaat kamperen, is het voor de oudsten leuk om een eigen tent te hebben. Maak je bovendien niet te druk of hun eigen ruimte netjes is. Het is vakantie. Zo heb je ook meer tijd voor jezelf.

 

Bepaal de spelregels vooraf.

Geef naast ruimte ook duidelijkheid. Stel de basisregels voor vertrek vast en leg ze uit. Wie gaat afwassen, opruimen of koken? Wanneer is het bedtijd? En ga zo maar door. Sommige gezinnen doen dit zelfs met een PowerPoint. Door dit thuis al te regelen voorkom je discussie op vakantie.

 

Maak mooie herinneringen

Maak mooie vakantiefoto’s van jullie gezin samen. Hang ze aan de muur thuis en plak ze in een fotoboek. Dit herinnert iedereen aan de hoogtepunten. Men heeft nu al zin in de volgende vakantie.