Op Netflix is een nieuwe serie genaamd Grace & Frankie. Het gaat over 2 oudere echtparen die gaan scheiden en een nieuw leven beginnen. De serie sluit hiermee aan bij een trend. De afgelopen 20 jaar is het aantal scheidende 50 plussers namelijk explosief toegenomen. Volgens het CBS was er tussen 2000 en 2012 een toename van 63 procent. Bij oudere echtparen is dit zelfs nog hoger. Dit fenomeen heeft al een naam gekregen: de grijze scheiding.

 

Sam Waterston, Lily Tomlin, Jane Fonda and Martin Sheen in the Netflix Original Series "Grace and Frankie". Photo by Melissa Moseley for Netflix.Ê

Er is leven na je 50e

Een scheiding is niet waar je van droomt bij de start van je huwelijk. Echter als je niet gelukkig bent, is dit soms de beste oplossing. Leeftijd maakt niet uit. In deze tijd heb je nog een heel leven voor je na je 50e. Het is aan jou hoe succesvol je dit nieuwe leven maakt. Om je hierbij te helpen, hebben wij de 4 belangrijkste tips onder elkaar gezet.

 

  • Vechtscheiding of nieuwe start

Elke scheiding start met jullie beslissing om het huwelijk te beëindigen en eindigt met de wettelijke ontbinding hiervan. De tijd tussen deze 2 punten is waar je beslist een nieuwe, succesvolle start te maken. Of dat je vast komt te zitten in een vechtscheiding. Probeer daarom de scheiding zo neutraal en eerlijk mogelijk te regelen. Mediation zorgt ervoor dat de scheiding zonder (onoplosbare) conflicten verloopt, zodat de mooie herinneringen die jullie hebben blijven bestaan.

 

  • De kinderen

Jullie kinderen zijn waarschijnlijk al tieners of het huis uit. Toch blijft het een verdrietige gebeurtenis voor hen. Voorkom dat je kinderen partij moeten kiezen. Jullie zijn niet meer een koppel maar je blijft altijd de vader, moeder of grootouders. Lees hier meer over kinderen en scheiden

 

  • Geeft emoties de ruimte, maar blijf er niet in hangen

Na een leven samen kan de nieuwe start voor de één eng zijn en voor de ander nieuwe energie brengen. Het is een grote verandering. Wij gaan hier allemaal anders mee om. Luister daarom goed naar je gevoel én geef ruimte aan jouw emoties. Zoek steun bij vrienden en familie. Mocht het nodig zijn, schakel dan professionele hulp in.

 

  • Waar een deur sluit, opent een ander.

Het belangrijkste is om vooruit te blijven kijken, zowel tijdens als na je scheiding. Dit geeft je de basis voor een nieuw en gelukkig leven. Bitter zijn heeft geen zin. Denk nooit dat je te oud bent voor een nieuwe start. En onthoud dat waar een deur sluit, een ander opent.